Zijn kortademigheid duidde op een dieper, onderliggend probleem

Krediet: Sloan.

David Sloan Jr. altijd actief geweest. Op 17-jarige leeftijd begon hij met tennissen en op 24-jarige leeftijd rende hij twee tot vijf mijl per dag.

Zelfs op 64-jarige leeftijd bracht Sloan nog steeds een paar uur per dag door op het veld of buiten.

Afgezien van wat sinusproblemen en allergieën, had Sloan altijd het gevoel gehad dat hij in goede gezondheid verkeerde. Dat was, totdat hij niet was.

Een ongewone kortademigheid

In april 2017 kreeg Sloan’s vrouw, Terri, een longontsteking, die Sloan uiteindelijk ook opliep. Beiden herstelden goed en gingen daarna door met hun dagelijkse bezigheden, maar er veranderde iets voor Sloan.

Op een dag die lente, terwijl hij buiten aan het werk was, stopte een vriend om hallo te zeggen. Toen Sloan naar hem toe liep, merkten ze dat hij moeite had met ademhalen.

Terri had de laatste tijd ook zijn kortademigheid opgemerkt en begon zich zorgen te maken. Dit was nieuw en onbekend voor Sloan.

“Ik had moeite om op adem te komen als ik iets actiefs deed, zoals een trap opgaan. Normale activiteiten zorgden ervoor dat ik stopte met ademen’, zei Sloan.

“Ik rende niet zo veel als voordat ik ziek werd. Ik dacht dat ik misschien niet in vorm was en mijn uithoudingsvermogen weer moest opbouwen; dingen waren gewoon niet zo eenvoudig.”

In mei 2017 kreeg Sloan van zijn arts te horen dat hij naar het plaatselijke ziekenhuis moest gaan om zich te laten onderzoeken.

“Mijn zuurstofgehalte was 84%, dus ik verbleef een paar dagen in het ziekenhuis aan de zuurstof.

Ze hebben me ontslagen met een afspraak gepland voor een longbiopsie de volgende week, ‘zei Sloan, die toegaf dat dit allemaal erg nieuw voor hem was. “Ik was sinds mijn geboorte niet meer in een ziekenhuis geweest.”

Toen verwees de longarts van zijn vrouw hem naar het longteam van de University of Michigan Health voor verdere evaluatie.

Het onderliggende probleem:

Sloan had een ontmoeting met Margaret Salisbury, MD, van de University of Michigan Health Division of Pulmonary and Critical Care Medicine.

“De eerste keer dat we elkaar ontmoetten, vermoedde ze een onderliggende auto-immuunziekte,” zei hij.

Salisbury verwees Sloan naar Vivek Nagaraja, MBBS, een assistent-professor interne geneeskunde in de afdeling reumatologie van de University of Michigan Health.

“We voerden aanvullende tests uit en vonden dhr. Sloan had een zeldzame auto-immuunziekte, myositis genaamd, ‘zei Nagaraja.

“Het resulteert in ontsteking en zwakte van veel spieren in het lichaam en Mr. Sloan had snel progressieve myositis die vooral de grote spieren van de armen en dijen aantastte toen hij voor het eerst bij me kwam. ”

Nagaraja merkt op dat de myositis ook de longen van Sloan had aangetast.

“Veel van de aandoeningen die we in de reumatologie behandelen, hebben invloed op organen in het lichaam, en bij auto-immuunziekten keert het immuunsysteem zich tegen andere delen van het lichaam,” zei hij.

“Dhr. Sloan had door myositis interstitiële longziekte of littekens en ontsteking van de longen ontwikkeld.”

Nagaraja begon Sloan meteen te behandelen met immunosuppressieve therapieën, die voorkomen dat het immuunsysteem organen en weefsels aanvalt.

“De immunosuppressieve therapieën hielpen de spierproblemen, maar hielpen zijn longen niet zoals we hadden gehoopt,” zei Nagaraja.

“We leidden zijn zorg samen met het longteam van de UM Health en hoewel de immunosuppressieve therapieën de longziekte tot op zekere hoogte hielpen stabiliseren, had hij nog steeds aanzienlijke schade.”

Na verschillende tests te hebben gefaald, adviseerde Salisbury een dubbele longtransplantatie.

“Toen ze zei dat ik op de transplantatielijst moest komen, was ik verrast dat de problemen die ik had niet vanzelf zouden genezen”, herinnert Sloan zich.

“Dat voor mezelf zorgen de situatie niet zou oplossen en dat was schokkend voor mij. Mijn moeder is 96 en heeft nooit ernstige gezondheidsproblemen gehad, en mijn vader werd 90. Ik dacht dat ik goede genen had. ”

Myositis en de dubbele longtransplantatie

Op 18 oktober 2018 werd Sloan om 1 uur ‘s nachts gebeld met de mededeling dat er een set longen beschikbaar was en dat hij meteen naar het ziekenhuis moest.

“Ik was nooit nerveus,” gaf Sloan toe, “maar ik had ook zoveel vertrouwen in de zorg die ik kreeg dat ik me er geen zorgen of angstig van maakte. ik voelde me altijd [as if] Ik was de enige daar – ze hebben zo goed voor me gezorgd. ”

Sloan’s transplantatiechirurgie werd uitgevoerd door Jules Lin, MD, hoogleraar thoracale chirurgie aan de UM Health en de chirurgische directeur van het longtransplantatieprogramma aan het University of Michigan Health Transplant Center.

Zoals podcasts? Voeg de Michigan Medicine News Break toe op iTunes, Google Podcasts of waar je ook naar podcasts luistert.

“Een longtransplantatie is een van de meest lonende procedures die we als thoraxchirurgen doen”, zegt Lin.

“Om een ​​patiënt te zien, zoals Mr. Sloan, naar het ziekenhuis komen met zuurstof en moeite met ademhalen om naar huis te kunnen gaan en weer de dingen te kunnen doen die hij wil doen, herinnert me eraan waarom ik chirurg ben geworden.”

Een terugslag

Hoewel hij nog steeds in het ziekenhuis lag na de operatie, begon Sloan eraan te werken zijn energieniveau weer op peil te brengen. “Ik begon uiteindelijk twee keer per dag te sporten met de hulp van mijn zorgteam”, zei hij.

Maar het was niet zonder obstakels. Een paar dagen na zijn ontslag werd Sloan midden in de nacht wakker en kon hij niet ademen. Hij herinnert zich dat paramedici naar zijn huis kwamen, maar niet veel meer.

“Voor ik het weet, ben ik terug bij UM Health en ik kon me niets herinneren, ook niet hoe ik daar kwam”, zegt hij. “Mijn vrouw zei dat ze me moesten ventileren om mijn leven te redden.”

Sloan’s longzorgteam, geleid door Dennis Lyu, MD, een universitair hoofddocent interne geneeskunde in de afdeling Pulmonary and Critical Care Medicine en de medisch directeur van het Lung Transplant Program, vond een slijmprop die Sloan’s bronchiën blokkeerde.

“Dhr. Sloan had een grote slijmprop die de hoofdleidingen aan de rechterkant van zijn long bijna volledig blokkeerde’, zei Lyu.

“Door deze obstructie handmatig met een bronchoscoop te verwijderen, konden we de lucht gemakkelijk terug laten stromen in zijn nieuwe longen en hem van de beademing halen.”

Sloan zegt dat hij zich op zijn gemak voelde bij Lyu, omdat hij eerder een aantal van zijn bronchoscopieën had uitgevoerd om littekenweefsel en slijmophoping te verwijderen.

“Als er iets gebeurde, leek het team de situatie allemaal een stap voor te zijn”, herinnert Sloan zich.

Een frisse start met nieuwe longen

Sloan voltooide zijn long- en fysieke revalidatie in december 2019. Snel vooruit naar vandaag en Sloan kan weer veel van de dingen doen waar hij van houdt.

“Ik ben maximaal twee activiteiten per dag,” zei hij. “Ik rijd op mijn ligfiets, gebruik mijn elliptische trainer, heft handgewichten op en werk altijd naar kleine prestaties om mezelf gemotiveerd te houden om naar het volgende niveau te gaan.”

Terugkijkend op hun ervaring, zegt Sloan’s vrouw dat één ding in het bijzonder haar opvalt:

“Ik kan echt zeggen dat alle artsen van de University of Michigan Health die voor hem hebben gezorgd uitstekend zijn geweest”, zei Terri.

“Ze hebben allemaal een standaard voor mij bepaald van wat ik zoek in een arts, en ik ben iedereen zo dankbaar die heeft bijgedragen aan het welzijn van Dave.”

Geschreven door Kylie Urban Johanna Younghans.

Als je gezondheid belangrijk vindt, lees dan de studies over antilichamen die Omicron kunnen neutraliseren, en dit goedkope medicijn kan COVID-19 effectief en veilig behandelen.

Zie voor meer informatie over gezondheid recente onderzoeken over cannabis en hartaanvallen, en resultaten die laten zien dat wetenschappers de oorzaak van geheugenverlies bij de ziekte van Alzheimer vinden.

Leave a Comment