Vrouwen jeuken minder dan mannen – BIOENGINEER.ORG

Japan – Onder de vele redenen die mannen kunnen hebben om vrouwen te benijden – tenminste als het gaat om ernstige huidontstekingen – hebben menselijke vrouwen een significant lagere incidentie van ernstige psoriasis. De onderliggende reden voor de sekseverschillen is echter onduidelijk gebleven.

Japan – Onder de vele redenen die mannen kunnen hebben om vrouwen te benijden – tenminste als het gaat om ernstige huidontstekingen – hebben menselijke vrouwen een significant lagere incidentie van ernstige psoriasis. De onderliggende reden voor de sekseverschillen is echter onduidelijk gebleven.

Nu heeft een team van onderzoekers ontdekt dat het vrouwelijke hormoon estradiol onderdrukt psoriasis en de beschermende rol van het hormoon heeft een basis gelegd voor zijn therapeutisch potentieel.

“Onze resultaten hebben niet alleen de moleculaire mechanismen van geslachtsverschillen bij psoriasis onthuld, maar werpen ook nieuw licht op ons begrip van de fysiologische rol van estradiol”, zegt Tetsuya Honda van de Hamamatsu University School of Medicine, voorheen van de Universiteit van Kyoto.

Het team getest voorwaardelijke knock-out muizen, of cko muizen, met verwijderde eierstokken maar aangevuld met estradiolpellets of een placebo. In tegenstelling tot wildtype muizen vertoonden de cko-muizen zonder de natuurlijke eierstokhormonen estradiol symptomen van ernstige huidontsteking.

Zodra deze muizen estradiol kregen, werd de productie van IL-17A- en IL-1β-cytokinen in neutrofiel en macrofaag immuuncellen werden omgekeerd, waardoor de ontsteking werd verminderd. Dit effect werd ook waargenomen bij menselijke neutrofielen in vitro.

Wat de onderzoekers intrigeerde, was hoe het gebrek aan oestrogeenreceptoren in immuuncellen estradiol ineffectief maakte tegen de cytokinen.

“Deze resultaten geven aan dat estradiol psoriatische ontsteking onderdrukt door neutrofiele en macrofaagcellen te reguleren”, concludeert de auteur.

###

Het artikel “Estradiol onderdrukt psoriatische ontsteking bij muizen door neutrofiele en macrofaagfuncties te reguleren” verscheen op 4 mei 2022 in de Journal of Allergy and Clinical Immunologymet doi: 10.1016 / j.jaci.2022.03.028

Over de Universiteit van Kyoto

De Universiteit van Kyoto is een van de belangrijkste onderzoeksinstellingen van Japan en Azië, opgericht in 1897 en verantwoordelijk voor de productie van talrijke Nobelprijswinnaars en winnaars van andere prestigieuze internationale prijzen. Een breed curriculum over kunst en wetenschappen op zowel undergraduate als graduate niveau wordt aangevuld door tal van onderzoekscentra, evenals faciliteiten en kantoren in Japan en de wereld. Zie voor meer informatie: http://www.kyoto-u.ac.jp/en


Leave a Comment