Poliovirus gedetecteerd in riool in Londen

Een type poliovirus afgeleid van vaccins is gedetecteerd in rioolmonsters van Londen, zeiden de Wereldgezondheidsorganisatie en Britse gezondheidsfunctionarissen woensdag, eraan toevoegend dat er meer analyses aan de gang waren.

Er zijn geen gevallen van polio bij mensen gevonden in Groot-Brittannië, waar de verlammende ziekte twee decennia geleden volledig was uitgeroeid.

De WHO zei in een verklaring dat “type 2 vaccin-afgeleide poliovirus (VDPV2)” was gevonden in milieumonsters in de Britse hoofdstad.

“Het is belangrijk op te merken dat het virus alleen uit omgevingsmonsters is geïsoleerd”, zei het, en benadrukte dat “er geen geassocieerde gevallen van verlamming zijn gedetecteerd.”

Maar het waarschuwde: “elke vorm van poliovirus waar dan ook is een bedreiging voor kinderen overal.”

Een enorme wereldwijde inspanning heeft de afgelopen decennia polio bijna uitgeroeid, een verlammende en mogelijk dodelijke virale ziekte die vooral kinderen onder de vijf jaar treft.

Het aantal gevallen is met 99 procent afgenomen sinds 1988, toen polio endemisch was in 125 landen en er wereldwijd 350.000 gevallen werden geregistreerd.

De wilde versie van het virus bestaat nu alleen in Afghanistan en Pakistan, maar een type vaccin dat kleine hoeveelheden verzwakte maar levende polio bevat, veroorzaakt nog steeds incidentele uitbraken elders.

Vaccinatiegeschiedenis controleren

Oraal poliovaccin (OPV) repliceert in de darm en kan aan anderen worden doorgegeven via fecaal verontreinigd water – wat betekent dat het het kind dat is gevaccineerd geen pijn zal doen, maar zijn buren kan infecteren op plaatsen waar de hygiëne en de immunisatieniveaus laag zijn.

Hoewel zwakker dan het wilde poliovirus, kan deze variant ernstige ziekte en verlamming veroorzaken bij mensen die niet tegen de ziekte zijn ingeënt.

Volgens de WHO waren er in 2020 wereldwijd 959 bevestigde gevallen van VDPV2.

Polio-uitroeiingsexpert Kathlene O’Reilly waarschuwde woensdag dat de ontdekking in de Londense rioleringsmonsters suggereert “er kan een gelokaliseerde verspreiding van poliovirus zijn, hoogstwaarschijnlijk bij personen die niet op de hoogte zijn van polio-immunisaties”.

“De meest effectieve manier om verdere verspreiding te voorkomen, is door de vaccinatiegeschiedenis te controleren, vooral van jonge kinderen, om te controleren of poliovaccinatie is inbegrepen,” zei ze.

De vaccinatiegraad voor polio in Londen bedraagt ​​bijna 87 procent, aldus de WHO.

Het gezondheidsagentschap van de VN heeft opgeroepen om OPV wereldwijd uit te faseren en te vervangen door een geïnactiveerd poliovaccin (IPV).

Groot-Brittannië stopte met het gebruik van OPV in 2004 en de Britse gezondheidsautoriteiten zeiden dat het waarschijnlijk was dat het virus dat in de rioolmonsters werd gevonden, was geïmporteerd door iemand die er onlangs mee was ingeënt in het buitenland.

We zijn niet geïsoleerd

David Elliman, een kinderartsconsulent in het Great Ormond Street Hospital, zei dat ouders soms vragen waarom er nog steeds vaccins worden gegeven tegen ziekten die in het VK zijn uitgeroeid, zoals polio.

“Het antwoord is dat, hoewel we een eiland zijn, we niet geïsoleerd zijn van de rest van de wereld, wat betekent dat ziekten uit het buitenland kunnen worden binnengebracht”, zei hij.

“De vondst van een van een vaccin afgeleid poliovirus in rioolwater bewijst het punt.”

De UK Health Security Agency (UKHSA) zei dat de virusisolaten waren gevonden in “meerdere rioolwatermonsters die tussen februari en juni 2022 zijn verzameld bij de Beckton Sewage Treatment Works in Londen.”

De fabriek beslaat een groot deel van Noord- en Oost-Londen, waar ongeveer vier miljoen mensen wonen.

Een aantal poliovirusisolaten wordt elk jaar gemiddeld gedetecteerd in Britse rioolmonsters, maar ze zijn meestal niet verwant, zeiden gezondheidsautoriteiten, en waarschuwden dat in dit geval de isolaten “genetisch verwant” waren.

“Dit heeft geleid tot de noodzaak om de mate van overdracht van dit virus in het noordoosten van Londen te onderzoeken”, zei UKHSA.

© Agence France-Presse

.

Leave a Comment