Kijk in Lake Powell’s Glen Canyon Dam

Dit artikel was oorspronkelijk te zien op Hooglandnieuws.

Glen Canyon Dam werd voornamelijk gebouwd om overtollig water van de Colorado-rivier op te slaan tijdens natte jaren, zodat het tijdens droge perioden kon worden vrijgegeven en gebruikt om stroom op te wekken. Nu verdroging de rivier van die overtollige stromen berooft, komen beide functies in gevaar. In april viel Lake Powell gevaarlijk dicht bij het punt waarop dambeheerders zouden moeten stoppen met het sturen van water door de turbines, waardoor het net niet genoeg elektriciteit heeft om jaarlijks ongeveer een kwart miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Het zou ook jaarlijks tussen de $ 100 miljoen en $ 200 miljoen uit de elektriciteitsverkoop van de dam halen, waarvan een deel helpt bij het financieren van het herstel van bedreigde diersoorten, zoutgehaltebeheersing en waterstudies op de Colorado-rivier. Ambtenaren hebben extra water uit de stroomopwaartse dammen geloosd en laten momenteel minder water door de Glen Canyon Dam stromen, waardoor het waterpeil net genoeg stijgt om de turbines te laten draaien. –Jonathan Thompson

Het waterpeil bij Lake Powell blijft dalen en kan binnenkort een bedreiging vormen voor de elektriciteitsopwekkingsturbines van Glen Canyon Dam, die in de verte te zien zijn. Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
Gus Levy, plant facility manager, loopt langs waterkrachtturbines. Door de lage waterstand draaien slechts vijf van de acht turbines dagelijks, al moeten ze wel alle acht in goede staat blijven. Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
EENs de centrale gebruikt zulke grote hoeveelheden olie, gebruikte, vuile olie wordt gereinigd en hergebruikt. De olie kan tientallen jaren worden hergebruikt (links). Adrian Kelly, monteur van elektriciteitscentrales, staat voor een portret na het lassen van een waterleiding die zal worden gebruikt om de nieuwe stroomtransformatoren van de dam te koelen (rechts). Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
Stukken van een permanente magneetgenerator van een van de turbines. Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
Elektricien Ray Dugi fietst de machinewerkplaats van de dam binnen; medewerkers gebruiken fietsgereedschapskisten om zich door de enorme energiecentrale te verplaatsen. Dugi heeft 25 jaar bij de dam gewerkt. Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
Retro meters van toen Glen Canyon Dam voor het eerst werd gebouwd (rechts). Binnenwerk van de dam (links). Luna Anna Archey / High Country News
Kijk binnen in de Glen Canyon Dam terwijl de niveaus van Lake Powell dalen
De inlaatpunten van de Glen Canyon Dam voor het water om de acht turbines van de fabriek aan te drijven, zullen zich boven de waterlijn bevinden – de minimale stroompool – als het meerniveau nog eens 10 meter zakt. Als dat gebeurt, kan de centrale geen stroom opwekken, maar moet deze in stand worden gehouden als het waterpeil in de toekomst stijgt. Luna Anna Archey / High Country News

Leave a Comment