Een handleiding voor de nieuwste COVID-therapieën

Krediet: CC0 Publiek Domein

Meer dan twee jaar nadat COVID-19 een begrip werd, zijn de medicijnen om het te behandelen nog vrij nieuw en vaak moeilijk verkrijgbaar.

In maart 2022 kondigde de regering van de Verenigde Staten een ambitieus plan aan dat mensen met symptomen van COVID-19 in staat zou stellen om te testen en snel te worden behandeld met een medicijn dat bekend staat als Paxlovid, een therapie die in onderzoeken is aangetoond om het risico op ernstige ziekte, ziekenhuisopname en en dood.

De beperkingen met betrekking tot wie het medicijn moet nemen, wie het kan voorschrijven en vroege problemen met de levering hebben het verkrijgen van het medicijn echter tot een verwarrend en vaak frustrerend proces gemaakt.

“Patiënten worstelen omdat ze er niets van weten, of niet weten aan wie ze het moeten vragen, en er is een korte tijdlijn van beschikbaarheid.

Clinici worstelen omdat er veranderende geschiktheidscriteria zijn, het proces om voor te schrijven is uniek gezien de status van gebruik in noodgevallen, en het is nieuw voor hen met geneesmiddelinteracties die moeten worden geleerd, “zei Lindsay Petty, MD, klinisch assistent-professor interne geneeskunde aan de universiteit van Michigan Health.

Zij en Preeti Malani, MD, klinisch hoogleraar interne geneeskunde, hebben onlangs een patiëntenpagina in JAMA geschreven om meer informatie te geven over het gebruik van twee orale medicatie, nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid) en een ander medicijn, molnupiravir.

En hoewel vaccinatie nog steeds de eerste verdedigingslinie is tegen ziekenhuisopname en overlijden, zouden mensen met een hoger risico – en de lijst van wie mogelijk lang kan zijn – moeten overwegen om het medicijn te zoeken, zegt Petty.

5 Veelgestelde vragengaat over Paxlovid

Wat is Paxlovid?

Paxlovid is de merknaam voor een combinatie van twee geneesmiddelen, nirmatrelvir en ritonavir. Wanneer ze worden gecombineerd, verminderen de medicijnen het vermogen van het coronavirus SARS-CoV-2 om zich in het lichaam te repliceren aanzienlijk.

Dit voorkomt de progressie naar een ernstigere ziekte. Ritonavir, dat ook wordt aangetroffen in een hiv-medicijn, vertraagt ​​de afbraak van nirmatrelvir in het lichaam, waardoor het de kans krijgt om SARS-CoV-2-replicatie te stoppen.

Wanneer moet ik Paxlovid innemen?

“Het idee is om het virale replicatieproces zo vroeg mogelijk te stoppen, en voordat het de kans krijgt om een ​​ernstige ziekte te veroorzaken,” zei Petty.

“In de proef was de therapie effectief als deze binnen vijf dagen na de symptomen werd ingenomen.

Om de effectiviteit van dit medicijn te maximaliseren, is het dus belangrijk om een ​​COVID-test te doen – of het nu een snelle thuistest of een PCR-test is – bij het eerste teken van symptomen – zelfs als u denkt dat het ‘slechts allergieën’ is. ”

Wie kan Paxlovid gebruiken?

Paxlovid is momenteel goedgekeurd voor patiënten van 12 jaar en ouder die COVID-19-positief zijn en een hoog risico lopen op ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden.

Vanwege de stimulerende werking van ritonavir kan Paxlovid niet worden ingenomen met veel gewone medicijnen, maar “er zijn veel medicijnen waarbij u de dosis kunt verlagen of kunt uitstellen terwijl u Paxlovid gebruikt”, zei Petty.

Paxlovid wordt ook niet aanbevolen voor mensen met een ernstige nier- of leverziekte. Voor dergelijke patiënten zouden monoklonale antilichamen (indien geschikt) of molnupiravir als de tweede en derde behandelingslijn worden beschouwd.

Molnupiravir bleek minder effectief te zijn dan nirmatrelvir-ritonavir en monoklonale antilichamen en mag niet worden gebruikt door personen die zwanger zijn, van plan zijn zwanger te worden of jonger zijn dan 18 jaar.

Petty adviseert patiënten om met een arts te praten om te bepalen welke therapie het beste is gezien hun medische geschiedenis.

Waar kan ik Paxlovid vinden?

Volgens de FDA-autorisatie voor gebruik in noodgevallen is Paxlovid alleen op recept verkrijgbaar en kan het alleen worden voorgeschreven door een arts of een geavanceerde praktijkaanbieder (verpleegkundige of arts-assistent) – niet rechtstreeks door een apotheker.

Het is dus de beste manier om toegang te krijgen door uw arts te bellen of een spoedeisende hulp of apotheek te bezoeken met een arts ter plaatse.

Omdat de regelgeving rond het gebruik van deze medicijnen blijft veranderen, zei Petty, “is het niet ongebruikelijk dat een zorgverlener onzeker is en zegt dat ik niet weet hoe ik dit medicijn voor u moet krijgen.

Om het te krijgen, kan enige belangenbehartiging van de kant van de patiënt nodig zijn. ”

Leidt Paxlovid tot rebound-infecties?

Er zijn online meldingen geweest over symptomen van patiënten die terugkomen na het beëindigen van hun vijfdaagse kuur met Paxlovid. Wat er werkelijk aan de hand is, moet nog worden vastgesteld, zegt Petty.

In de proef om Paxlovid te testen, was er geen verschil in dit optreden tussen patiënten die Paxlovid kregen in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Het komt erop neer dat de medicijnen nog steeds effectief zijn tegen het voorkomen van ziekenhuisopname en overlijden. “Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn en geen berg van een molshoop moeten maken”, zei ze.

Iedereen die positief test, moet vijf dagen isoleren en zelfs als Paxlovid of een andere COVID-therapie wordt gebruikt, moet hij nog vijf dagen een masker om anderen heen dragen.

Geschreven door Kelly Malcom.

Als u om COVID geeft, lees dan de onderzoeken over nieuwe behandelingsopties voor COVID-19, en de COVID-19-booster biedt sterkere, langere bescherming dan originele vaccins.

Zie voor meer informatie over COVID recente studies over een universele antilichaamtherapie voor alle COVID-19-varianten, en resultaten die laten zien dat wetenschappers aanhoudende immuunontsteking vinden na milde COVID-19.

Leave a Comment