Een gigantische zonnevlek verdubbeld in omvang in 24 uur, en hij wijst precies naar de aarde

Een gigantische zonnevlek is twee keer zo groot als de aarde, een verdubbeling van zijn diameter in 24 uur, en hij is recht op ons gericht.

De zonnevlek, AR3038 genaamd, groeide van zondag (19 juni) tot maandagavond (20 juni) tot 2,5 keer de grootte van de aarde – waardoor de zonnevlek ongeveer 19.800 mijl of 31.900 kilometer in diameter is – volgens Spaceweather.com, een website die volgt nieuws over zonnevlammen, geomagnetische stormen en andere kosmische weersomstandigheden.

Zonnevlekken zijn donkere vlekken op het oppervlak van de zon waar krachtige magnetische velden, gecreëerd door de stroom van elektrische ladingen uit het plasma van de zon, knopen voordat ze plotseling breken. De resulterende afgifte van energie lanceert uitbarstingen van straling die zonnevlammen worden genoemd en genereert explosieve stralen van zonnemateriaal die coronale massa-ejecties (CME’s) worden genoemd.

Gerelateerd: Vreemd nieuw type zonnegolf tart de natuurkunde

“Gisteren was zonnevlek AR3038 groot. Vandaag is hij enorm. De snelgroeiende zonnevlek is in slechts 24 uur verdubbeld”, meldde Spaceweather.com. “AR3038 heeft een onstabiel ‘bèta-gamma’ magnetisch veld dat energie herbergt voor M-klasse [medium-sized] zonnevlammen, en het is direct naar de aarde gericht.”

Wanneer een zonnevlam de bovenste atmosfeer van de aarde raakt, ioniseren de röntgenstralen en ultraviolette straling van de zonnevlam atomen, waardoor het onmogelijk wordt om hoogfrequente radiogolven ervan af te kaatsen en een zogenaamde radio-black-out te creëren. Radiostoringen vinden plaats boven de gebieden op aarde die door de zon worden verlicht terwijl er een zonnevlam aan de gang is; dergelijke black-outs worden geclassificeerd van R1 tot R5 volgens oplopende ernst.

In april en mei veroorzaakten twee zonnevlammen R3-uitval boven de Atlantische Oceaan, Australië en Azië, meldde WordsSideKick.com eerder. Aangezien zonnevlammen met de snelheid van het licht reizen, hebben ze slechts 8 minuten nodig om ons te bereiken, vanaf een gemiddelde afstand van ongeveer 93 miljoen mijl (150 miljoen kilometer).

Als zich een naar de aarde gerichte zonnevlek vormt in de buurt van de evenaar van de zon (waar AR3038 zich bevindt), duurt het volgens SpaceWeatherLive doorgaans iets minder dan twee weken voordat deze over de zon reist, zodat hij niet langer naar de aarde is gericht.

Momenteel ligt AR3038 iets ten noorden van de evenaar van de zon en is hij iets meer dan halverwege, dus de aarde zal nog een paar dagen in het vizier blijven.

Ondanks zijn alarmerend snelle groei, is de gigantische zonnevlek minder eng dan het lijkt. De uitbarstingen die het hoogstwaarschijnlijk zal produceren, zijn zonnevlammen van de M-klasse, die “over het algemeen korte radio-uitval veroorzaken die de poolgebieden van de aarde beïnvloeden”, naast kleine stralingsstormen, schreef de European Space Agency in een blogpost.

M-klasse fakkels zijn de meest voorkomende vorm van zonnevlammen. Hoewel de zon af en toe enorme X-klasse fakkels (de sterkste categorie) afgeeft die mogelijk hoogfrequente black-outs kunnen veroorzaken aan de kant van de aarde die aan de zonnevlam wordt blootgesteld, worden deze fakkels veel minder vaak waargenomen dan kleinere zonne-uitbarstingen.

Zonnevlekken kunnen ook zonnemateriaal oprispen. Op planeten met sterke magnetische velden, zoals de aarde, wordt het spervuur ​​van zonneafval van CME’s geabsorbeerd door ons magnetische veld, wat krachtige geomagnetische stormen veroorzaakt.

Tijdens deze stormen wordt het magnetisch veld van de aarde enigszins gecomprimeerd door de golven van zeer energetische deeltjes, die langs magnetische veldlijnen naar de polen druppelen en moleculen in de atmosfeer in beroering brengen, waarbij energie in de vorm van licht vrijkomt om kleurrijke aurora’s in de nachtelijke hemel te creëren .

De bewegingen van deze elektrisch geladen deeltjes kunnen het magnetische veld van onze planeet krachtig genoeg verstoren om te sturen satellieten die naar de aarde tuimelen, meldde WordsSideKick.com eerder, en wetenschappers hebben gewaarschuwd dat extreme geomagnetische stormen zelfs het internet kunnen verlammen.

Uitbarstend puin van CME’s duurt meestal ongeveer 15 tot 18 uur om de aarde te bereiken, volgens het Space Weather Prediction Center van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Astronomen weten sinds 1775 dat zonneactiviteit stijgt en daalt volgens een cyclus van ongeveer 11 jaar, maar de laatste tijd is de zon actiever dan verwacht, met bijna het dubbele van de zonnevlekken die werden voorspeld door NOAA. De activiteit van de zon zal naar verwachting de komende jaren gestaag toenemen en in 2025 een algemeen maximum bereiken voordat ze weer afnemen.

Wetenschappers denken dat de grootste zonnestorm die ooit in de hedendaagse geschiedenis is waargenomen, de Carrington-gebeurtenis in 1859 was, waarbij ongeveer dezelfde energie vrijkwam als 10 miljard atoombommen van 1 megaton. Nadat de krachtige stroom zonnedeeltjes tegen de aarde was gebotst, deed het telegraafsystemen over de hele wereld frituren en zorgde ervoor dat aurora’s helderder dan het licht van de volle maan zo ver naar het zuiden als het Caribisch gebied verschenen.

Als een soortgelijke gebeurtenis zich vandaag zou voordoen, waarschuwen wetenschappers, zou dit biljoenen dollars aan schade veroorzaken en wijdverbreide stroomuitval veroorzaken, net zoals de zonnestorm van 1989 die een gaspluim van een miljard ton vrijliet en een stroomstoring veroorzaakte in de hele Canadese provincie van Quebec, meldde NASA.

Gerelateerde inhoud:

15 onvergetelijke afbeeldingen van sterren

De 12 vreemdste objecten in het universum

9 ideeën over zwarte gaten waar je versteld van staat

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door WordsSideKick.com. Lees hier het originele artikel.

.

Leave a Comment