COVID-19 kan leiden tot een nieuwe golf van diabetes

Krediet: CC0 Publiek Domein

Wetenschappers van het Boston Children’s Hospital hebben een nieuw gezondheidsprobleem op lange termijn gevonden bij patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen: een stijging van de hoge bloedsuikerspiegel die maanden na infectie aanhoudt.

Ze ontdekten dat ongeveer de helft van de patiënten die tijdens het begin van de pandemie in het ziekenhuis werden opgenomen voor COVID-19 nieuwe gevallen van hoge bloedsuikerspiegel had. Deze patiënten waren voorheen niet diabetespatiënt.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Metabolism en werd uitgevoerd door Paolo Fiorina et al.

In de studie beoordeelden onderzoekers de gezondheid van 551 mensen die van maart tot mei 2020 in het ziekenhuis in Italië waren opgenomen. Een follow-upperiode omvatte zes maanden na ziekenhuisopname.

Ze ontdekten tijdens de opname dat ongeveer 46% van de patiënten een nieuwe hoge bloedsuikerspiegel had.

Hoewel de meeste gevallen verdwenen, bleef ongeveer 35% van de nieuwe patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel dit ten minste zes maanden na de infectie.

Vergeleken met patiënten zonder tekenen van glucoseafwijkingen, hadden de patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel ook ergere klinische zorgen: langere ziekenhuisopnames, slechtere klinische symptomen, een grotere behoefte aan zuurstof, een grotere behoefte aan beademing en meer behoefte aan intensieve zorg.

Het team ontdekte ook dat patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel abnormale hormonale niveaus hadden. Ze maakten te veel insuline aan.

Ze hadden ook abnormale niveaus van pro-insuline, een voorloper van insuline, en markers van een verminderde bètacelfunctie van het eilandje. Islet-bètacellen maken en scheiden insuline af.

Kortom, het hormonale profiel suggereert dat de endocriene pancreasfunctie abnormaal is bij patiënten met COVID-19 en dat deze lang na herstel aanhoudt.

Deze patiënten hadden ook ernstige afwijkingen in de hoeveelheid inflammatoire cytokines, waaronder IL-6 en andere.

Patiënten die werden behandeld met anti-IL-6-therapie (tocilizumab), hadden een grotere verbetering in de controle van de bloedsuikerspiegel dan degenen die de medicatie niet kregen.

Deze studie is een van de eerste die aantoont dat COVID-19 een direct effect heeft op de alvleesklier.

Het toont aan dat de alvleesklier een ander doelwit is van het virus dat niet alleen de acute fase tijdens ziekenhuisopname beïnvloedt, maar mogelijk ook de gezondheid op lange termijn van deze patiënten.

De studie wijst op het belang van het evalueren van de pancreasfunctie bij patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor COVID-19 – zowel in het ziekenhuis als op de lange termijn.

Als u om COVID geeft, lees dan de onderzoeken waarom rokers een lager risico op COVID-19 hebben, en dit medicijn kan meerdere COVID-19-varianten blokkeren.

Voor meer informatie over COVID, zie recente studies over de oorzaak van dodelijke orgaanschade bij COVID-19, en resultaten die aantonen dat deze veelvoorkomende ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen om het aantal sterfgevallen door COVID-19 te verminderen.

Copyright © 2022 Wetenschappelijk rapport van Knowridge. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Comment