Borstkanker verspreidt zich ‘s nachts, blijkt uit onderzoek

Krediet: CC0 Publiek Domein

Wetenschappers van ETH Zürich en elders ontdekten dat borstkanker zich ‘s nachts verspreidde.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Natuur en werd uitgevoerd door Nicola Aceto et al.

Borstkanker is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een van de meest voorkomende vormen van kanker. Elk jaar krijgen ongeveer 2,3 miljoen mensen wereldwijd de ziekte.

Als artsen borstkanker vroeg genoeg ontdekken, reageren patiënten meestal goed op de behandeling. Het wordt echter veel moeilijker als kanker al is uitgezaaid.

Metastase treedt op wanneer circulerende kankercellen loskomen van de oorspronkelijke tumor, door het lichaam reizen via bloedvaten en nieuwe tumoren vormen in andere organen.

Tot op heden heeft kankeronderzoek niet veel aandacht besteed aan de vraag wanneer tumoren uitgezaaide cellen afstoten. Onderzoekers gingen er eerder van uit dat tumoren dergelijke cellen continu afgeven.

In het onderzoek komt het team tot een verrassende conclusie: circulerende kankercellen die later uitzaaiingen vormen ontstaan ​​vooral tijdens de slaapfase van de getroffen individuen.

Ze testten 30 vrouwelijke kankerpatiënten en muismodellen en ontdekten dat de tumor meer circulerende cellen genereert wanneer het organisme slaapt.

Cellen die de tumor ‘s nachts verlaten, delen ook sneller en hebben daardoor een grotere kans op het vormen van metastasen, vergeleken met circulerende cellen die de tumor overdag verlaten.

Uit het onderzoek blijkt dat het ontsnappen van circulerende kankercellen uit de oorspronkelijke tumor wordt gestuurd door hormonen als melatonine, die ons dag- en nachtritme bepalen.

Bovendien bleek uit de studie dat de tijd waarin tumor- of bloedmonsters worden genomen voor diagnose de bevindingen van oncologen kan beïnvloeden.

De wetenschappers waren verrast toen ze ontdekten dat monsters die op verschillende tijdstippen van de dag werden genomen, zeer verschillende niveaus van circulerende kankercellen hadden.

Een andere aanwijzing was het verrassend hoge aantal kankercellen per eenheid bloed gevonden bij muizen in vergelijking met mensen.

De reden was dat muizen als nachtdieren overdag slapen, en dat is wanneer wetenschappers de meeste van hun monsters verzamelen.

Het team zegt dat deze bevindingen erop kunnen wijzen dat artsen het tijdstip waarop ze biopsieën uitvoeren systematisch moeten registreren. Het kan helpen om de gegevens echt vergelijkbaar te maken.

Als u geeft om de gezondheid van vrouwen, lees dan alstublieft studies over veelgebruikte dranken die het overlijdensrisico bij borstkanker kunnen verhogen, en naarmate de seizoenen veranderen, moet het dieet voor overlevenden van borstkanker dat ook doen.

Voor meer informatie over de gezondheid van vrouwen, zie recente studies over medicijnen die moeilijk te behandelen borstkanker kunnen bestrijden, en resultaten die aantonen dat gezonde vitamine D-waarden de uitkomsten van borstkanker kunnen stimuleren.

Copyright © 2022 Wetenschappelijk rapport van Knowridge. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Comment