Aankomst in 2024: ‘s werelds grootste hybride schip

De Franse rederij Brittany Ferries heeft ‘s werelds grootste hybride schip in gebruik genomen voor zijn toekomstige vloot, zo maakte het bedrijf deze week bekend, een nieuwe mijlpaal in de route van de sector naar decarbonisatie. De 639-voet Saint-Malo zal in 2024 operationeel zijn en een van hun oudere modellen vervangen op een route van St. Malo, Frankrijk, naar Portsmouth, Engeland. Kort daarna komt er een tweede hybride schip in de vloot.

De Saint-Malo zal een batterij hebben met een capaciteit van 11,5 megawattuur (MWh), wat volgens Brittany Ferries ongeveer twee keer zo groot is als de meeste hybride zeeschepen die tegenwoordig op het water zijn. Wärtsilä, een Finse technologiegroep, creëert het hybride voortstuwingssysteem van het schip dat zowel vloeibaar aardgas als batterijvermogen kan gebruiken.

“De uitgebreide batterijcapaciteit stelt de schepen in staat om op vol vermogen te werken, waarbij zowel propellers als alle boegschroeven worden gebruikt om emissievrij in en uit havens te manoeuvreren, zelfs bij slecht weer. De ingebouwde walstroomoplossing laadt de accu’s op terwijl ze liggen”, legt Wärtsilä President en CEO Hakan Agnevall uit in een verklaring.

[RELATED: This smart tugboat is about to journey more than 1,000 miles, autonomously]

Dit nieuwe ontwerp kan volgens het bedrijf tot 15 procent besparen op de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met een typisch dieselaangedreven schip. Brittany Ferries zal haar inspanningen verdubbelen met een tweede nog te noemen schip gepland voor de route van Caen, Frankrijk naar Portsmouth, Engeland, dat “kort na” de Saint-Malo, zei Brittany Ferries in haar aankondiging. De schepen zelf zullen ook kunnen worden geüpgraded; de bouwer, Stena Roro, is van plan om ruimte op de schepen over te laten voor hernieuwbare updates, zoals grotere batterijen of zonne-energie.

[RELATED: How the massive ‘flow battery’ coming to an Army facility in Colorado will work]

De scheepvaartindustrie bevindt zich midden in een wereldwijde drang naar duurzamere manieren om de schepen aan te drijven, wat een uitdaging is vanwege hun omvang en de lange afstanden die ze vaak moeten afleggen. Naast het maken van hybride schepen, is Wärtsilä bezig met het ontwikkelen van motoren die op ammoniak draaien in plaats van op fossiele brandstoffen. In Noorwegen is de Birkeland kinderen, een volledig elektrisch containerschip, ging dit jaar in de commerciële vaart, met als bijkomend doel om op een dag ook volledig autonoom te worden. En er zit een aantal andere innovaties in de pijplijn, waaronder zeilen die wind kunnen opvangen en omzetten in energie om de motor van het schip aan te drijven.

Leave a Comment